Sektörden Haberler

YILKODER’den WIN Fuarı’nda “Yıldırımdan Korunma” Semineri

Yıldırımdan Korunma ve Topraklama Derneği, 29 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında düzenlenen WIN Fuarı 2. Fazı kapsamında 31 Mart Cumartesi günü “Yıldırımdan Korunma ve Topraklama: Mevzuat ve Uygulamalar” konulu bir seminer düzenledi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan YILKODER Dernek Müdürü Alper Coplugil, yapı ve tesislerin elektriksel güvenliğinin sağlanması için yıldırımdan korunma ve topraklama tesisatlarının standartlara ve mevzuata uygun yapılması gerektiğinin altını çizdi. YILKODER’in faaliyetlerini dinleyicilerle paylaşan Alper Coplugil, 2012 senesinde eğitim ve seminer çalışmalarına ağırlık vereceklerini ve sektörün tüm kesimlerine ulaşacaklarını sözlerine ekledi.

Seminerde ilk sözü alan Amper Elektrik firması Proje Mühendisi Serkan Yılmaz, yıldırım ve yıldırımlık tesisatlarını anlattığı konuşmasında yıldırımların karakteristikleri hakkında bilgiler verdi. Yapı koruması için kafes metodu ve geniş alan koruması için aktif paratoner tesisatlarının kullanıldığını söyleyen Serkan Yılmaz, “Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, tüm yıldırımlık tesisatlarının yönetmeliklere uygun hazırlanmalıdır” dedi.

OBO Bettermann Aşırı Gerilim Ürün Grubu Sorumlusu Serdar Aksoy, yıldırım veya şebeke kaynaklı aşırı gerilimlerin verebileceği zararlardan bahsetti. Sigorta şirketlerinin verilerine göre elektronik ürünlerde meydana gelen hasarların yaklaşık % 32’sinin aşırı gerilimlerden kaynaklandığını söyleyen Aksoy, aşırı gerilimler için parafudur kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Yıldırımın düştüğü noktadan itibaren 2 km’lik bir yarıçapta aşırı gerilimler yarattığını belirten Serdar Aksoy, aşırı gerilim koruma ürünleri kullanarak yıldırımın zararlı etkilerinin engellenebileceğini söyledi.

Liva Grup Teknik Müdürü Orhan Kovank, yıldırımdan korunma tesisatlarında proje ve bakım hatalarından bahsettiği konuşmasında standartlara uygun yapılmayan tesisatların meydana getirebileceği zararları anlattı. Doğru yapılmayan paratoner ve kafes metodu yöntemlerini görseller ile birlikte aktaran Kovank, bu tür firmaların denetlenmesi gerektiğinin altını çizerek YILKODER’in yakın zamanda bir eğitim ağı oluşturarak üreticileri, projecileri ve kullanıcıları bilinçlendireceğini söyledi.

Seminerde son sözü alan Radsan Proje ve Etüt Sorumlusu Mevlüt Uyanık, yıldırımdan korunma ve topraklama tesisatlarında uyulması gereken standartlara açıklık getirdi. Özellikle yıldırımdan korunma tesislerinde uyulması gereken standartlar konusunda Türkiye’de büyük bir boşluk olduğunu dile getiren Mevlüt Uyanık, konunun süratle çözümlenmesi gerektiğini ve YILKODER’in bu konuda önayak olacağını belirtti. Yıldırımdan korunma tesisatlarında dikkate alınmayan topraklama tesislerinin önemli zararlara neden olabileceğini belirten Mevlüt Uyanık, bir yapının yıldırım korumasında dış yıldırımlık, aşırı gerilim koruması, eşpotansiyelleme ve topraklama sistemlerinin birlikte projelendirilmesi gerektiğini söyledi.