Sektörden Haberler

YILKODER ve ETMD ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü’nün düzenlediği 8. RLC Seminer Günleri etkinliği kapsamında YILKODER ve ETMD, üniversite öğrencileri ile buluştu. “Elektriksel Koruma ve Güvenlik” konusunun işlendiği panelde sektörün bu iki önemli derneğinin temsilcileri, üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü’nün düzenlediği 8. RLC Seminer Günleri kapsamında 29 Şubat Çarşamba günü Yıldırımdan Korunma ve Topraklama Derneği (YILKODER) ve Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği (ETMD)’nin katılımı ile “Elektrik Tesislerinde Koruma ve Güvenlik” konulu bir panel düzenlendi. İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özcan Kalenderli’nin moderatörlüğünde gerçekleşen panelde yapılarda ve elektrik tesislerinde güvenlik konusunun önemi anlatıldı.

Panelde ilk sözü alan YILKODER Dernek Müdürü Alper Coplugil, YILKODER’in amaçlarını, faaliyetlerini ve hedeflerini öğrencilere aktardı. Yıldırım, aşırı gerilimler ve topraklama hakkında temel bilgileri öğrencilerle paylaşan Alper Coplugil, YILKODER’in öğrencilere yönelik çalışmalarını anlattı. Alper Coplugil, YILKODER Akademi yapısı ile eğitim ve seminer çalışmalarına ağırlık vereceklerini, YILKODER Ar-Ge Fonu ile de üniversite öğrencilerinin başarılı projelerine destek vereceklerini söyledi.

YILKODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Akman, yıldırımdan korunma sistemleri konusunda öğrencilere detaylı bilgiler aktardı. Konu ile ilgili standartları ve uygulamaları anlatan Gökhan Akman, aşırı gerilimlerin, elektrik tesislerinde meydana gelen arızaların önemli bir kısmını oluşturduğuna dikkat çekerek iç ve dış yıldırımlık sistemlerinin birlikte düşünülmesi gerektiğini belirtti ve topraklama sistemi ile bütünleştirilmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

ETMD Yönetim Kurulu Başkanı Sermet Şatır, ETMD’nin yapısını ve çalışmalarını öğrencilere anlatarak elektrik tesisat sektörü ile ilgili bilgiler verdi. ETMD’nin asıl amacının bilinçlendirme olduğunun altını çizen Sermet Şatır, “Profesyonel Mühendislik” kavramının oturtulması için ciddi çaba harcadıklarını belirtti. Gelişmiş ülkelerde mühendislik branşlarının çok detaylı bölümlere ayrıldığını söyleyen Şatır, Türkiye’nin de bu yola doğru girdiğini ifade etti. Sermet Şatır, can ve mal güvenliği söz konusu olduğunda kişisel inisiyatiflerin bir kenara bırakılarak kanunlar ve yönetmeliklerin uygulanması ve denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Panelde son sözü alan ETMD Yönetim Kurulu Üyesi Berrin Yavuz, elektriksel koruma ve güvenlik konusu ile ilgili detaylı bilgiler aktardı. Türkiye’de artık elektriksel arızalar sonucunda meydana gelen yangınlarda “elektrik kontağı” bahanesinin kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Berrin Yavuz, tesisatlarda kaçak akım koruma rölelerinin mutlak surette kullanılması gerektiğini belirtti.

Panel moderatörü Prof. Dr. Özcan Kalenderli’nin yıldırım ve aşırı gerilimlerin fiziksel yapısı ile ilgili detaylı bilgiler verdiği panel, üniversite öğrencilerinin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.