Sektörden Haberler

Suçlu Elektrik Kontağı mı?

12 Mart Pazartesi günü İstanbul Esenyurt’ta bir AVM inşaatında çalışan işçilerin kaldığı çadırda çıkan yangında 11 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Daha önce Van’daki depremzedelerimizn kaldığı çadırlarda ve bundan önceki yüzlerce yangında olduğu gibi yetkililer suçluyu hemen ilan etmişlerdir: Elektrik kontağı… İnsanlarımızın hayatına mal olan yangınların gerçek suçlusu elektrik kontağı mı yoksa yeterli denetimi sağlamayan yekililer mi?

İstanbul Esenyurt’ta bir AVM inşaatında çalışan taşeron işçilerin kaldığı çadırlarda yaşanan ve 11 yaşama mal olan yangının suçlusunu, yetkililer“elektrik kontağı” olarak açıkladılar. Mühendislik anlamında hiçbir şey ifade etmeyen bu terim, buna benzer bir çok olayda yetkikiler için bulunmaz bir günah keçisi haline gelmiştir.

Geçtiğimiz Ekim ayında meydana gelen Van depreminde Kızılay çadırlarında meydana gelen, can ve mal kaybına neden olan yangınların sebebinin açıklanması için yapılan basın toplantısında yangınların elektrik kontağındaki bir arızadan kaynaklandığı belirtilmişti. Birkaç gün sonra Kastamonu ve Safranbolu’da ki yangınlarda kül olan tarihi konak ve evler için de yine aynı talihsiz açıklamaları duymuştuk.

Bu devirde can ve mal kaybına sebep olan bir yangından sonra “elektrik kontağından çıkmıştır” şeklinde bir açıklama yapmak büyük bir ihmalin itirafıdır.

Yangın sebebi olarak bu tip açıklamaların geçersizliği, ülkemizde 30 Kasım 1995 tarih ve 22479 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak kullanımı yasal zorunluluk haline gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği’nin 18. maddesinde belirtilen; kaçak akım tehlikelerine karşı canlı yaşamını ve kaçak akımın sebep olduğu yangınlardan korumaya yönelik “KAÇAK AKIM KORUMA ŞALTERİ”uygulamasına başlanmasıyla kanıtlanmıştır.

Bu düzenlemeye göre “Kofrelere, yangın koruma şalteri, sayaç kolon devrelerine ise hayat koruma eşikli amper değerleri yeterli büyüklükte olan hata akım korumalı, mühürlenebilir termik manyetik şalterler konulmalıdır. Bu maddeye aykırı olarak yapılan tesise işletme kesinlikle elektrik vermez.” denilmektedir.

Gerilimli bir iletkenin bir gövdeye yalıtım hatası sonucu temas etmesi ile toprağa akan akıma “toprak kaçak akımı” denir. Kaçak akım koruma rölesinin görevi bir yalıtım hatasından kaynaklanan hata akımı olduğu anda devreyi kesip o hata akımına maruz kalabilecek insan yada tesisi kurtarmaktır. 30mA hassasiyetindeki kaçak akım koruma rölesi insan hayatını korumaya yönelik kullanılır. 300mA hassasiyetindeki kaçak akım koruma rölesi büyük ölçüdeki bir yalıtım hatasının oluşturduğu yangın riskini engellemeye yönelik kullanılır.

Günümüzde artık aşırı akım ve gerilimlerden kaynaklanan yangınlar, büyük ihmalkarlıkların sonuçlarıdır. Günlük hayatımızda her an karşılaşabileceğimiz bu tür olumsuzluklara karşı gereken önlemler belirlidir. Yönetmelik ve standartlara uygun yapılmayan tesislere izin veren yetkililer, bu tür can ve mal kayıplarının sorumlusu olacaklardır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

YILKODER